Telefon: +386 5 640 38 38

Nahajamo se: Obrtna 13, Izola

Email: info@star2000.si

Kinesio® Taping

Kinesio taping – nova metoda za zmanjševanje bolečin

Kinesio taping

Ste že videli koga »polepljenega« s trakovi različnih barv? Ali pa kakšnega športnika s čudnimi trakovi po telesu? In ste se vprašali, kaj je to?

Metoda Kinesio Tapinga je v zadnjem času revolucionarno spremenila športno medicino in rehabilitacijo.
Pravzaprav so jo s pridom pograbili vrhunski športniki in ker je dala odlične rezultate, se je bliskovito razširila na različna področja rehabilitacije in fizioterapije. Metodo še vedno vnašajo na vedno nova in nova področja zdravljenja.

Tudi v Sloveniji prav nič ne zaostajamo. Kinesio Taping uporabljajo mnogi fizioterapevti, pa tudi že v nekaterih bolnišnicah pri zmanjševanju bolečin, povečevanju gibljivosti in v postoperativni praksi.
Lahko se uporablja tudi v kombinaciji s klasičnimi rehabilitacijskimi praksami, kjer ustvarja sinergijski učinek, ki okrepi rezultate običajne terapije.

Kinesio trakovi
Zakaj je ta metoda drugačna?

- Za razliko od protibolečinskih tablet ali mazil ne uporablja nikakršne kemije.
- Za razliko od bandažiranja ohranimo gibljivost udov in sklepov, še več – svoje vsakdanje aktivnosti lahko normalno nadaljujemo. Gibanje celo ojača terapevtski učinek trakov.
- Ker imamo lahko trakove na sebi neprekinjeno več dni – v službi, med spanjem ali pod tušem.
- Ker Kinesio trakovi aktivirajo samozdravitvene procese našega telesa.

V čem je keč? (kako deluje?)
Kinesio® Taping je v mnogočem nasprotna metoda klasičnemu povijanju oz. bandažiranju.
Pri bandažiranju ustvarimo pritisk, stisnemo in delno imobiliziramo, s pravilnim lepljenjem trakov Kinesio pa dvignemo kožo in podkožno tkivo, s tem povečamo prostor med mišico in kožo. To pa ima naslednje posledice: omogoči sprostitev pritiskov na živčevje in posledično popustitev bolečine, poveča se pretok krvi in dotok hranljivih snovi, poveča se pretok limfe. To pa pomeni sprožitev samozdravilnih potencialov telesa. Vnetni procesi hitreje izzvenijo, bolečine hitreje popustijo. Gibanje ta proces ne ovira, ampak pospešuje. Kinesio trakovi
Možna pa je tudi drugačna aplikacija: pri nestabilnosti ali omejeni gibljivosti lahko s spremenjeno tehniko lepljenja dosežemo delno oporo mišičnim tkivom, korekcijske učinke, pa tudi pomoč pri opravljanju določenih gibov.
V osnovi gre torej za preprosto idejo, samo optiko je bilo treba obrniti. In treba je bilo najti ustrezen način, kako to storiti – s kakšnimi postopki in kakšnimi pripomočki.

Kdaj se je začelo?
Pravzaprav ima zgodba že dolgo brado. Trakove in tehniko njihovega nameščanja je izumil Japonec dr. Kenzo Kase že pred 35 leti. Hitro pa se je začela širiti šele po uspehu japonske odbojkarske reprezentance na olimpijskih igrah leta 1988, kjer so bili nekateri igralci polepljeni s temi trakovi.

Od takrat se neprestano vodijo klinične raziskave o aplikacijah, o trakovih in učinkovitosti uporabe. Na podlagi tako pridobljenih rezultatov se izpopolnjuje tako tehnika kot trakovi. Za tem še vedno stoji neutrudni dr. Kenzo Kase.

Ni vseeno kako trak namestimo.

Danes je vzpostavljen globalni sistem izobraževanja zdravstvenih delavcev – predvsem fizioterapevtov – za aplikacijo trakov. Tudi v Sloveniji že imamo javno dosegljiv register usposobljenih fizioterapevtov za Kinesio taping na uradni slovenski spletni strani Kinesio. Kinesio taping

V zadnjih letih se pojavljajo tudi drugi podobni trakovi, a ne morejo slediti neprestanim kliničnim testiranjem in izboljšavam, ki jih imajo originalni trakovi – od pravilne teksture, koeficienta elastičnosti, vsebnosti termoaktivnega in antialergičnega lepila ipd.
Neustrezni trakovi lahko močno zmanjšajo rehabilitacijski potencial, lahko povzročijo neželene reakcije na koži ali se prehitro odlepijo ipd.

Dr. Kenzo Kase pri aplikaciji Kinesio trakov

Za prvo uporabo se je najbolje najprej obrniti na enega od usposobljenih fizioterapevtov, da nam trak pravilno namesti. Vsak del telesa in vsaka konkretna težava zahteva točno določeno namestitev – rezanje traku, oblikovanje traku, določeno stopnjo raztezanja v fazi lepljenja, potek traku na koži in položaj telesnih delov med lepljenjem.
Ni vseeno kateri trak uporabimo.
Isti trak nosimo do 5 dni brez snemanja. Originalni Kinesio trak ostane brez problemov na koži nekaj dni, tudi med prhanjem, potem pa ga preprosto potegnemo s kože. Trak se zlahka odlepi brez iritacije kože.
Originalne Kinesio trakove je možno dobiti v lekarnah, v nekaterih trgovinah z medicinskimi pripomočki in preko uradne spletne strani www.Kinesio.si

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

kinesio trak

pc stopalo

kinesio trakovi precut

kinesio trakovi

Kinesio precut

Kinesio trak precut

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinesio Precut

- Za domačo in za profesionalno uporabo
- Že izoblikovani in ustrezno raztegnjeni originalni Kinesio trakovi
- Za 6 najpogostejših težav oz. bolečih telesnih delov: rama, stopalo, vrat, zapestje, hrbet, koleno
V vsaki embalaži so že ustrezno pripravljeni trakovi. Različne barve posameznih trakov znotraj embalaže olajšajo prepoznavanje. Priložena slikovna navodila preprosto vodijo pri lepljenju trakov.

 

Kinesio Classic BLUE

 

Kinesio Tex Classic

- Za profesionalno in deloma za laično uporabo
- Originalni Kinesio trakovi v kolutih
- Najbolj prodajani Kinesio trakovi
- Vodoodporni, raztegljivi, obstojni
- Termoaktivno lepilo
- Na voljo je v 4 barvah: kožna, modra, rdeča in črna
- Dimenzije: širina 5 cm, dolžina 4 m

 

Kinesio Tex FP velik

 

Kinesio Tex FP

- Za profesionalno uporabo
- NOVO – SVETOVNI PATENT: FP pomeni “finger print”. Nanos lepila je v globinsko strukturo tkanine in v obliki prstnega odtisa. Delovanje je globlje v mišična vlakna. Pri aplikaciji je možna korekcija – trak lahko odlepimo in ponovno zalepimo.
- Iz visokokakovostnih vlaken
- Zelo tanke nitke, prepletene z elastenastimi vlakni – trak je prijetnejši na otip in lažji.
- Povečana obstojnost
- Na voljo je v 4 barvah: kožna, modra, rdeča in črna
- Dimenzije: širina 5 cm, dolžina 31,5 m

 

Kinesio Fun

 

Kinesio Fun

- Za profesionalno uporabo
- Za limfno drenažo ter za aplikacijo na poškodbe, predvsem otekline oz. edeme – torej pri stanjih, kjer je indiciran povečan pretok tekočin v limfatičnem in krvnem sistemu
- V obliki pahljače s 5 enakimi kraki. Na zadnji strani so označene stopnje velikosti, po katerih lahko trak enostavno skrajšamo.
- Na voljo je v 4 barvah: kožna, modra, rdeča in črna
- Dimenzije: širina 5 cm, dolžina 30 cm
- Pakiranje: škatlice po 50 kosov vsake barve. Možno je naročiti po kosih.